Προτάσεις λογισμικού σημειογραφίας μουσικής για καθηγητές και μαθητές – Color In My Piano

0
Προτάσεις λογισμικού σημειογραφίας μουσικής για καθηγητές και μαθητές – Color In My Piano

Πρόσφατα μου ήρθαν δύο ερωτήσεις από συναδέλφους καθηγητές πιάνου Έντυπο «Ρωτήστε με οτιδήποτε». ζητώντας συμβουλές σχετικά με το λογισμικό σημειογραφίας μουσικής. Νομίζοντας ότι μπορεί να υπάρχουν άλλοι από εσάς εκεί έξω που αναρωτιέστε για το ίδιο πράγμα, σκέφτηκα να δημοσιεύσω την απάντησή μου στη σημερινή ανάρτηση ιστολογίου!

Εισαγωγή

Μια φορά κι έναν καιρό, οι δύο κύριες επιλογές για λογισμικό σημειογραφίας μουσικής ήταν το Finale και το Sibelius — συν ένα δωρεάν λογισμικό ανοιχτού κώδικα που ονομάζεται Musescore. Σήμερα, έχουμε επίσης λογισμικό που βασίζεται στο διαδίκτυο καθώς και εφαρμογές για τηλέφωνα/ταμπλέτες που πρέπει να εξετάσουμε.

Αν και δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι είμαι εξοικειωμένος με ΟΛΕΣ τις διαθέσιμες επιλογές σήμερα (ειδικά την ποικιλία των εφαρμογών εκεί έξω), είμαι στην ευχάριστη θέση να μοιραστώ την εμπειρία μου και τις προσωπικές μου συστάσεις παρακάτω. Εάν έχετε επιπλέον συστάσεις, ελπίζω να τις μοιραστείτε μαζί μας στην ενότητα σχολίων αυτής της ανάρτησης ιστολογίου!

Ας μπούμε σε αυτό. Θα ξεκινήσω προτείνοντας αυτό που θεωρώ ότι είναι καλό σημείο εκκίνησης για μαθητές ή καθηγητές που ενδιαφέρονται πρόσφατα για το λογισμικό σύνθεσης και/ή μουσικής σημειογραφίας. Στη συνέχεια, θα ασχοληθώ με αυτό που προτείνω για σοβαρούς ή έμπειρους συνθέτες που επιθυμούν να επενδύσουν σε λογισμικό επαγγελματικής ποιότητας.

Μέρος I: Συστάσεις για να ξεκινήσετε

1. NoteFlight.com

Η συνιστώμενη σύστασή μου, για οποιονδήποτε μαθητή ή συνάδελφο που είναι νέος στο λογισμικό σύνθεσης ή/και μουσικής σημειογραφίας, είναι ένας ιστότοπος που ονομάζεται NoteFlight.com. Επειδή είναι λογισμικό που βασίζεται στο Διαδίκτυο, είναι εύκολο για τους χρήστες να έχουν πρόσβαση από σχεδόν οποιαδήποτε συσκευή — εφόσον έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο — απλώς συνδέοντας τον δικό σας λογαριασμό. Δεν απαιτείται εγκατάσταση!

Το NoteFlight είναι αρκετά εύκολο στην εκμάθηση και προσφέρει ένα δωρεάν πρόγραμμα όπου οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν έως και 10 βαθμολογίες. Το επί πληρωμή πρόγραμμα NoteFlight Premium επιτρέπει απεριόριστο αριθμό βαθμολογιών εκτός από μια σειρά από άλλες δυνατότητες. Υπάρχει επίσης ένα σχέδιο που ονομάζεται NoteFlight Learn, το οποίο είναι ένα σχέδιο για εκπαιδευτικούς μουσικής στην τάξη και ομάδες μαθητών τους. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα και να συγκρίνετε αυτές τις επιλογές σχεδίου εδώ.

[Screenshot of a score in NoteFlight.com]

Στην αρχή, πιθανότατα θα βρεθείτε να επιλέγετε κάθε νότα και ρυθμό από τη γραμμή εργαλείων και να τα κάνετε ένα προς ένα κλικ στο προσωπικό. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αποφασίσετε ότι αξίζει τον κόπο να απομνημονεύσετε τις συντομεύσεις πληκτρολογίου του NoteFlight (δείτε τον οδηγό εδώ). Τα πιο προηγμένα προγράμματα τείνουν να προσφέρουν επίσης εξαιρετικά αποτελεσματικές μεθόδους γρήγορης εισαγωγής, όπου μπορείτε να απομνημονεύσετε συντομεύσεις στο πληκτρολόγιο για να εισάγετε σημειώσεις πολύ πιο γρήγορα.

Στα περισσότερα λογισμικά σημειογραφίας μουσικής, το NoteFlight σάς επιτρέπει να πατήσετε το κουμπί „αναπαραγωγή“ για να ακούσετε το κομμάτι, να εκτυπώσετε και να εξαγάγετε σε διάφορες μορφές αρχείων (όπως PDF, MusicXML, WAV και MP3).

Κατώτατη γραμμή: Το NoteFlight.com είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε όταν πρόκειται για λογισμικό σημειογραφίας μουσικής. Ίσως να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες σας τέλεια. Ή, μόλις βρέξετε τα πόδια σας με το Noteflight και αντιμετωπίσετε τους περιορισμούς του λογισμικού ή/και του δωρεάν προγράμματος, μπορεί να είστε έτοιμοι για κάτι πιο προηγμένο και ισχυρό. Είτε έτσι είτε αλλιώς είναι μια νίκη!

Ρίξτε μια ματιά στο NoteFlight.com ακριβώς εδώ.

2. MuseScore

MuseScore είναι ένα εντελώς δωρεάν, ανοιχτού κώδικα λογισμικό σημειογραφίας μουσικής. Μετά τη λήψη και την εγκατάσταση του λογισμικού στον υπολογιστή σας (Windows, Mac ή Linux), μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο MuseScore χωρίς να χρειάζεται να είστε συνδεδεμένοι. Παρόμοια με τη χρήση ενός προγράμματος επεξεργασίας κειμένου όπως το Microsoft Word, τα αρχεία αποθηκεύονται στον υπολογιστή σας.

Δεν έχω χρησιμοποιήσει προσωπικά το MuseScore εδώ και αρκετό καιρό, αλλά η εντύπωσή μου είναι ότι είναι ένα πλήρες λογισμικό σημειογραφίας μουσικής και είναι τόσο δημοφιλές όσο ποτέ. Είναι σίγουρα μια εξαιρετική επιλογή για να τη συστήσετε στους μαθητές και να τη σκεφτείτε και μόνοι σας!

Θα ήμουν παράβλεψη αν δεν ανέφερα το γεγονός ότι το MuseScore προσφέρει εκδόσεις διαθέσιμες για iPad/iPhone, Android, ακόμη και Kindle Fire. Όπως το κύριο λογισμικό, αυτές οι εφαρμογές είναι δωρεάν. Ωστόσο, σημειώστε ότι οι εφαρμογές του MuseScore προορίζονται για την προβολή βαθμολογιών που διατίθενται μέσω της κοινότητας στο MuseScore.comσε αντίθεση με τη δημιουργία ή την επεξεργασία παρτιτούρων που δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας το λογισμικό από MuseScore.org. Συνδέσεις: iPad/iPhone | Android | Kindle Fire.

Για πολλούς χρήστες, το MuseScore παρέχει όλα όσα μπορεί να χρειαστεί κανείς σε ένα λογισμικό σημειογραφίας μουσικής! Και με μια τιμή ΔΩΡΕΑΝ, τι έχετε να χάσετε; Αξίζει σίγουρα να το δείτε. Μάθετε περισσότερα για το MuseScore εδώ.

Επόμενο: Ακολουθούν οι προτάσεις μου για εσάς ή τους μαθητές σας που είναι έμπειροι ή σοβαροί συνθέτες και θέλουν να επενδύσουν σε λογισμικό επαγγελματικής ποιότητας.

Μέρος II: Συστάσεις για έμπειρους ή σοβαρούς συνθέτες

1. Τελικό

Αναπτύχθηκε από μια εταιρεία που ονομάζεται MakeMusic, το Finale (διαθέσιμο για Windows και MacOS) θεωρείται ότι είναι βιομηχανικό πρότυπο και χρησιμοποιείται από πολλούς μεγάλους εκδοτικούς οίκους. Επειδή το Finale ήταν το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε στο εργαστήριο υπολογιστών στο πανεπιστήμιο στο οποίο παρακολούθησα για πρώτη φορά ως σπουδαστής μουσικής, είναι το πρώτο λογισμικό σημειογραφίας που έμαθα. Όταν γρήγορα άρχισα να ενδιαφέρομαι για τη σύνθεση και άρχισα να παρακολουθώ μαθήματα σύνθεσης κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων, αποφάσισα να αγοράσω ένα αντίγραφο του προγράμματος για μένα (γύρω στο 2009). Είμαι χρήστης του Finale από τότε!

(Εάν σας ενδιαφέρει, μπορείτε να δείτε μερικές από τις συνθέσεις μου που είναι διαθέσιμες για αγορά εδώ. Επωφεληθείτε ελεύθερα από την έκπτωση 20% που κάνω μια φορά το χρόνο, τώρα έως τις 31 Μαρτίου 2022, χρησιμοποιώντας τον κωδικό προσφοράς 13 ΧΡΟΝΙΑ κατά το ταμείο.)

Το Finale προσφέρει επί του παρόντος τρεις κύριες εκδόσεις: (1) μια δωρεάν λήψη που ονομάζεται Τελικό Σημειωματάριο(2) ονομάζεται μια ανανεωμένη, προσιτή έκδοση Τελικό PrintMusicκαι (3) η πλήρης, πλήρης τιμή Τελικό λογισμικό. Οι περισσότεροι δάσκαλοι και μαθητές θα πληρούν τις προϋποθέσεις για τις ειδικές προσφορές ακαδημαϊκών τιμών Finale. Εάν εσείς ή οι μαθητές σας σχεδιάζετε να δημιουργήσετε μόνο έργα μικρότερης κλίμακας (όχι συμφωνίες, για παράδειγμα!) και δεν χρειάζεστε τη «λειτουργία γρήγορης εισαγωγής» που περιέγραψα νωρίτερα σε αυτό το άρθρο, ίσως να είστε απόλυτα ικανοποιημένοι με το NotePad ή το PrintMusic. Συνιστώ να ελέγξετε προσεκτικά τη λίστα των δυνατοτήτων για να κατανοήσετε καλά τους περιορισμούς πριν αγοράσετε το PrintMusic. Διαφορετικά, νομίζω ότι είναι συνετό να επενδύσεις στο πλήρες λογισμικό. Έμαθα τη λειτουργία γρήγορης εισαγωγής στο κολέγιο και τη χρησιμοποιώ σήμερα — και σίγουρα επιταχύνει τη διαδικασία σημειογραφίας (διαβάστε σχετικά εδώ).

Νέες εκδόσεις του Finale κυκλοφορούν κάθε 1-2 χρόνια, αν και εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε αναβάθμιση λιγότερο συχνά. Εάν διαθέτετε μια προηγούμενη έκδοση του Finale, μπορείτε συνήθως να επωφεληθείτε από την ειδική τιμολόγηση όταν κάνετε αναβάθμιση (αρκεί να μην περιμένετε πολύ μεταξύ των αναβαθμίσεων). Τείνω να αναβαθμίζω στην πιο πρόσφατη έκδοση του Finale κάθε 2-3 χρόνια. Εάν το Finale είναι κάτι που χρησιμοποιείτε συχνά, είναι πάντα ωραίο να λαμβάνετε τις πιο πρόσφατες δυνατότητες.

Το Finale προσφέρει δυνατότητα αναζήτησης διαδικτυακό εγχειρίδιο χρήστη καθώς και ένα φόρουμ κοινότητας για δημοσίευση ερωτήσεων. Όποτε δεν μπορώ να θυμηθώ ή να καταλάβω πώς να πετύχω κάτι στο Finale, κάνω μια αναζήτηση στο Google και το κατάλληλο άρθρο τείνει να εμφανίζεται αμέσως. Το Finale είναι απίστευτα ισχυρό, επιτρέποντάς σας να προσαρμόσετε σχεδόν οποιαδήποτε πτυχή της εμφάνισης της παρτιτούρας σας. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε το Finale, αλλά τα αποτελέσματα θα αξίζουν τον κόπο σας, ειδικά εάν το χρησιμοποιείτε τακτικά.

Κατώτατη γραμμή: Φινάλε μια επιλογή που αξίζει να εξεταστεί για οποιονδήποτε έμπειρο ή σοβαρό στη σύνθεση.

2. Δωρικός

δωρικός είναι το νέο παιδί στο μπλοκ, σχετικά! Κυκλοφόρησε το 2016, το Dorico εντάχθηκε γρήγορα στις τάξεις των προγραμμάτων μουσικής σημειογραφίας επαγγελματικού επιπέδου μαζί με τους Finale και Sibelius. Όταν ο προγραμματιστής, Steinberg, ανακοίνωσε το έργο το 2013 το ιστολόγιό τους, γρήγορα κέντρισαν μεγάλη προσοχή στη μουσική κοινότητα. Δεν αποτελούσα εξαίρεση. Βρήκα τον εαυτό μου αρκετά ενδιαφέρον και παρακολούθησα στενά τις ενημερώσεις του ιστολογίου που έγραψε ο Daniel Spreadbury όλα αυτά τα χρόνια μέχρι την πρώτη κυκλοφορία του προγράμματος.

Οι πρώτες λίγες κυκλοφορίες του Dorico δεν περιελάμβαναν ορισμένα χαρακτηριστικά απαραίτητα για τους πιανίστες, όπως το δάχτυλο και το πετάλι. Αλλά μόλις προστέθηκαν αυτές οι δυνατότητες, αποφάσισα να κάνω την επένδυση. Μου άρεσε πάρα πολύ να γνωρίσω τον Dorico τα τελευταία χρόνια. Ανάλογα με το έργο, άλλοτε χρησιμοποιώ το Finale και άλλοτε επιλέγω το Dorico.

Με το Dorico, πολλές πτυχές του λογισμικού σημειογραφίας μουσικής έχουν ξαναχτιστεί ή επανασχεδιαστεί από την αρχή. Γενικά, είμαι αρκετά εντυπωσιασμένος με αυτό. Η αρχική διαδικασία εγκατάστασης ήταν λίγο δύσκολη, αλλά δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να μάθουμε να πλοηγούμαστε στο πρόγραμμα Dorico και να απομνημονεύσουμε τα πλήκτρα για γρήγορη εισαγωγή σημειώσεων (βρείτε ένα φύλλο εξαπάτησης και σεμινάρια εδώ). Σε σύγκριση με το Finale, θεωρώ ότι το Dorico είναι ένα απίστευτα γρήγορο και σταθερό πρόγραμμα. Επιπλέον, διαπιστώνω ότι το Dorico κάνει καταπληκτική δουλειά σε σύγκριση με το Finale, διασφαλίζοντας αυτόματα ότι η δυναμική, τα σημάδια άρθρωσης, τα στελέχη των σημειώσεων και άλλα δεν επικαλύπτονται ή δεν φαίνονται γεμάτα στη σελίδα. Αυτό εξοικονομεί τόσο πολύ χρόνο όταν πρόκειται για το στάδιο της χαρακτικής για την παραγωγή μιας παρτιτούρας με επαγγελματική εμφάνιση!

Δεν γνωρίζω αν κάποιος από τους μεγάλους εκδοτικούς οίκους έχει κάνει τη μετάβαση στο Dorico, αλλά δεν θα με εξέπληξε αν κάποιοι το έχουν ήδη κάνει ή θα το κάνουν κάποια στιγμή στο μέλλον. Ο Steinberg ήταν πολύ προνοητικός καθ‘ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης του Dorico. Η ομάδα τους είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία ενός προτύπου που ονομάζεται Standard Music Font Layout (SMuFL) — ένας συνεπής τρόπος αντιστοίχισης των μουσικών συμβόλων που χρησιμοποιούνται από το λογισμικό μουσικής σημειογραφίας σε μια ενιαία γραμματοσειρά που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διάφορους σχεδιαστές λογισμικού. Αυτή η σημαντική βελτίωση, προς όφελος ολόκληρης της βιομηχανίας, εφαρμόστηκε αρχικά στο MuseScore, στη συνέχεια στην πρώτη κυκλοφορία του Dorico και στη συνέχεια στο Finale (πηγή: Βικιπαίδεια).

Όπως και το Finale, το Dorico προσφέρει μια σειρά από επιλογές: (1) μια δωρεάν, ανανεωμένη έκδοση που ονομάζεται Dorico SE που περιορίζεται σε σύνολα που περιλαμβάνουν έναν ή δύο παίκτες, (2) μια πληρωμένη έκδοση Dorico Elements που επιτρέπει σύνολα έως 12 παίκτες και (3 ) την πλήρη, επαγγελματική έκδοση που ονομάζεται Dorico Pro. Το Dorico είναι πιο προσιτό από τους ανταγωνιστές του, καθώς προσφέρει ακαδημαϊκές τιμές για δασκάλους και μαθητές. Και αν μπορείτε να αποδείξετε ότι έχετε ήδη άδεια για το λογισμικό Sibelius ή Finale, μπορείτε να εξοικονομήσετε ακόμη περισσότερα με την έκπτωση Dorico crossgrade. Μάθετε περισσότερα για την ακαδημαϊκή τιμολόγηση της Dorico από κάνοντας κύλιση προς τα κάτω σε αυτήν τη σελίδα.

Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα, αλλά η Dorico προσφέρει μια έκδοση iPad που προσφέρει το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργικότητας του πλήρους λογισμικού υπολογιστή. Είναι δωρεάν για λήψη και, στη συνέχεια, μπορείτε να ξεκλειδώσετε περισσότερες λειτουργίες με μια φθηνή, προαιρετική συνδρομή εντός εφαρμογής. Σύνδεσμος εδώ: Dorico για iPad.

Συνολικά, προτείνω ανεπιφύλακτα το Dorico ως μια άλλη εξαιρετική επιλογή για όποιον ενδιαφέρεται για επαγγελματικό λογισμικό σημειογραφίας μουσικής. Μάθετε περισσότερα για τον/την Dorico εδώ.

συμπέρασμα

Η εκμάθηση της χρήσης ενός λογισμικού σημειογραφίας μουσικής απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, αλλά δεν υπάρχει τίποτα σαν να βλέπετε τις δικές σας συνθέσεις επαγγελματικά σημειωμένες! Ελπίζω αυτό το άρθρο να σας βοήθησε να προσδιορίσετε ποιο λογισμικό/εφαρμογές μπορεί να είναι κατάλληλες για εσάς και τους μαθητές σας.

Σειρά σας: Ποιο λογισμικό/εφαρμογές σημειογραφίας μουσικής χρησιμοποιείτε και προτείνετε; Θα ήθελα να ακούσω. Αφήστε την ανάρτηση στην παρακάτω ενότητα σχολίων.


Ευχαριστώ για την ανάγνωση! Έχετε τη δική σας ερώτηση να κάνετε; Υποβάλετέ το εδώκαι η ερώτησή σας θα μπορούσε να εμφανιστεί σε μελλοντική ανάρτηση ιστολογίου!

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar